Dit zeggen anderen over ons

Ben je benieuwd naar wat andere ouders/verzorgers vinden van IKC Wegwijzer? Naar hoe zij onze opvang ervaren, of hoe zij denken over ons basisonderwijs? Dat kunnen wij ons goed voorstellen. Hieronder lees je enkele ervaringen.

"Er is aandacht voor het kind-zijn"

Zeven jaar geleden zochten wij een school voor onze oudste zoon. Hoewel we eigenlijk van plan waren om meerdere scholen te bezoeken, bleek één bezoek aan De Wegwijzer genoeg. De rustige en prettige leersfeer sprak ons direct aan, en we voelden geen behoefte meer om verder te kijken. Als onderwijsouders hadden we wel vragen over het montessori gedeelte; mijn vooroordelen waren dat de leerling zelf mocht bedenken wat ze de hele dag gingen doen. Terwijl wij als ouders ook vinden dat je ook dingen moet leren die je misschien zelf niet interessant vindt, of nóg niet interessant vindt. Dit bleek een totaal verkeerde aanname te zijn.

Het leuke is dat we als ouders meegenomen worden hoe de school kinderen zelfstandigheid en verantwoordelijkheid aanleert, zodat je thuis ‘het montessori-gedachtegoed’ ook kunt toepassen. Dit doen ze bijvoorbeeld door ouderavonden en nieuwsbrieven.

Binnen een paar weken kleuterschool merkte ik dat onze oudste zoon bijvoorbeeld sokken wilde opvouwen, want dat leren ze ook op school. Op oudere leeftijd merken we dat ze heel zelfstandig planningen kunnen maken en overzicht hebben welke taken ze moeten doen en vooral waarom ze dat moeten doen. Bij meekijkochtenden kun je zien hoe je eigen kind een taak begint, afmaakt en weer opruimt om vervolgens een nieuwe taak te pakken. De meeste kinderen in de klas lijken precies te weten wat ze moeten doen. Ondertussen geven de leerkrachten kleine lesjes aan kleine clubjes kinderen. Zodat de leerlingen uitleg krijgen op hun eigen niveau.

Ook vinden wij het fijn dat de leerkrachten door hun observatie-momenten de kinderen heel goed in beeld hebben. Ze weten goed welke kind-kenmerken positief en belemmerend kunnen werken en gaan hier actief mee aan de slag. Als je aan de bel trekt omdat je thuis signalen krijgt dat een kind niet blij op school is, zijn de lijntjes kort en sturen ze snel bij. Maar andersom trekken de leerkrachten ook aan de bel als zij zich zorgen maken of als er een incident heeft plaatsgevonden.

Wat wij als ouders erg waarderen is de aandacht voor het kind zijn. Ze hebben nu een heel fijn schoolplein aangelegd waarop de kinderen heerlijk kunnen spelen. Maar ook in het klaslokaal mogen de kinderen zelf weten waar ze gaan werken. Dit kan staand, zittend, maar ook op de grond zijn. Dit is voor onze beweeglijke jongens heel fijn. Nu onze derde zoon ook bijna vier jaar oud is, hebben wij zin om het kleuteravontuur weer met hem te beginnen. Ik gun echt elk kind zo’n fijne en warme basisschool.

- Petra

Benieuwd naar IRIS
Christelijke Kindcentra